Kött, kött, kött och kött…

Hon har sagt många dumma saker men ett av de märkligaste saker Mona Sahlin sa var följande:

”Jag kan inte komma på vad svensk kultur är. Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana ”töntiga” saker.”

Det avspeglar en ganska utbredd form av kulturell självspäkning hos delar av den svenska befolkningen. Det är lite opassande att vara stolt över vårt sätt att göra saker. Vi gör fel. Andra kulturer däremot gör, antagligen, rätt.

Jag kom att tänka på det där när jag i mitt Facebook-flöde såg en film producerad av KIT.

Den handlade om hur man grillar i Argentina.

Filmens bärande idé var att allt vi gör i Sverige är fel medan allt man gör i Argentina är rätt. En variant av Sahlins tes, alltså. 

Vi använder tändvätska. För små köttbitar. Kryddor. Glaze. Marinader. Tillbehör. Såser.

I Argentina grillade man köttet som det var eftersom ”det ska smaka kött”.

Och skulle det argentinska köttet, i avsaknad av en mörande marinad, bli segt så var det ändå okej  eftersom ”vi har tänder”. 

Hm.

Själv föredrar jag alla dagar i veckan kött som legat i en marinad av olika pepparsorter, salt, örter (typ rosmarin), olja, rödvin, honung… 

Framför allt så skulle man enligt den argentinska modellen bara servera grillat kött.

Inga majskolvar, ingen sparris, inga ugnsrostade rotfrukter med olja, timjan eller oregano, ingen tomatsallad med lök och mozzarella, ingen halloumi.

Bara kött. Därtill mer kött.

Och filmen väckte jubel. Förstås. För vi älskar att tro att någon annan vet bättre.

Själv kände jag att det vore en mardröm att först vänta i två timmar på att köttet ska grillas klart, sedan bjudas på kött, kött, kött och kött. Möjligen segt kött, anade man mellan raderna.

I Sverige grillar vi alldeles för små bitar kött.

I Argentina grillar man stora stycken av djur. Bara för att vi inte gör så i Sverige är det nödvändigtvis inte rätt eller bra.

Det sägs ju att en överdriven köttkonsumtion är skadlig för miljön. En mer varierad kost vore väl dessutom bättre för hälsan, men vad vet jag… 

Framför allt är en grillmiddag betydligt godare med tillbehör.

Bristen på kolhydrater i den argentinska grillmodellen är möjligen att föredra om man kör LCHF-dieten.

Slutligen: Den ”bannlysta” tändvätskan… Nej, det grillade köttet tar inte smak av tändvätska. När köttet läggs på grillen har tändvätskan försvunnit sedan länge. Det finns inte ett spår kvar av den.

Dessutom tar inte köttet smak av grillkol heller. Därför kan du lika gärna använda en gasolgrill. 

Även om de aldrig skulle göra det i Argentina – ”det grillade köttets förlovade land”…

About Tommy Jeppsson

Journalist. Startade Stora Ord 1991.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *