Regn & straff

”…men det var ju själva fan, vad det regnar, alltså. Jag får nog skaffa ett paraply.”

”Va? Regnar det? Det har jag inte märkt.”

”Inte märkt? Det har ju för fan regnat hela sommaren?”

”Nja, det vet jag inte riktigt, enligt de studier som gjorts så har luftfuktigheten faktiskt minskat under 25 års tid. I hela västvärlden.”

”Jaha. Det säger du. Men den här sommaren regnar det i alla fall. Med besked.”

”Källa på det?”

”Jag är dyngsur, till att börja med. Det är stora vattenpölar på gatan.”

”Alltså, om du vill bli tagen på allvar så kan du inte komma dragande med en massa påstående av anekdotisk karaktär. Det går ju alltid att hitta enskilda exempel som stöder din uppfattning.”

”Uppfattning? Regnet öser ned! Titta ut genom ett fönster! Jag har inte ens behövt vattna gräsmattan i sommar. Inte en enda gång. Det är ovanligt.”

”Som sagt, forskningen pekar på motsatsen: På de allra flesta platser i Sverige regnar det inte.”

”Så… mina blöta kläder, vattenpölarna och min ovanligt gröna gräsmatta är en subjektiv tolkning? Jag får ju snudd på ta gummiflotten när jag ska hämta posten.”

”Alltså, jag blir så trött på den här alarmistiska tonen. Jag lutar mig mot fakta: Det regnar väldigt sällan nu för tiden. Det har Regnförebyggande Rådet slagit fast. Enligt dem regnar det faktiskt nästan inte alls.”

”Nähä, man kan ju undra vad de har för mätmetoder?”

”Bara för att det kommer nederbörd i form av vatten betyder ju inte det att det regnar.”

”Inte?” 

”Nä, det kan vara grannen som tvättar bilen. Och sedan kan det ju vara så att väderleksrapporterna förstärker dig i din känsla av att det regnar mer än det gör. Men du, vi får fortsätta snacka lite senare. Fick just SMS från min fru: Vi har tydligen haft översvämning i källaren.”

”Där ser man. Har det regnat in, eller? Ha, ha…”

”Alltså, du verkar ju ha lite svårt för det där med orsakssamband. Det där har ju ingenting med regn att göra. Det är den höga grundvattennivån som trängt in i huset… det är något helt annat. Vi måste antagligen lägga en ny dränering runt huset… Vi hörs!”

About Tommy Jeppsson

Journalist. Startade Stora Ord 1991.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.