Nilla Fischers lilla missförstånd

I går höll Nilla Fischer ett tal i samband med att hon vann Diamantbollen för första gången. I tacktalet sa hon:

»Om jag stod här i dag som man, med den karriär jag haft, skulle jag aldrig mer behöva oroa mig ekonomiskt. Inte mina barn heller. Alla ni pojkar, killar och framför allt män. Det är dags att komma in i matchen nu, för jämställdhet är något som gynnar oss alla.«

Hon sa också:

»Jag vet hur det är att spela på en mindre plan, med ett mindre mål och en lättare boll.«

Herrlandslagets kapten Andreas Granqvist blev lite irriterad över det där talet. Och det kan jag förstå. Herrlandslaget har avstått pengar till förmån för damlandslaget, trots att de inte drar lika stor publik och trots att sponsorintäkterna är högre.

Han sa till Fotbollskanalen:

»Det är orättvist. Känns som att man drar alla över en kam. Vi har gjort det vi kan men får ändå skit.«

Jag tror inte ”Granen” behöver känna sig utpekad. Nilla Fischer har rört ihop det lite. Inkomsten från hennes yrke som kvinnlig fotbollsspelare har inget med jämställdhet att göra. Dessutom: De stora pengarna tjänar man i klubblaget. Och eftersom damfotbollen generellt har mindre publik och färre sponsorer än herrfotbollen tjänar utövarna mindre. 

Det är inte konstigare än att exempelvis Alice Teodorescu tjänar mer än jag eftersom hon drar fler läsare och jobbar för en tidning som har högre annons- och prenintäkter än de jag skriver för.

En rättvis ordning, alltså.

Jag skulle därför inte få för mig att be Alice T att ”komma in i matchen”. Hon är redan där. Men, möjligen, inte jag.

Den dagen publiken kommer, då kommer Nilla Fischer att tjäna mer pengar. Men först då.

Är det pengar hon är ute efter skulle hon satsat på något annat. Men nu ville hon spela fotboll. Det är hennes val.

Att då stå och gnälla i TV över att hon vill tjäna mer pengar, det skapar inga sympatier. Bara frågetecken. Vem ska betala hennes Zlatan-lön?

Ska vi ta det ur biståndsbudgeten? Ska vi höja kommunalskatten? Ska vi ta det ur en pensionsfond?

Nä, det ska vi inte. Hon spelar i en kommersiell verklighet.

Det handlar inte om jämställdhet. Eller rättvisa. Det handlar om att fördela de resurser som finns i den sektor man valt att verka. Skulle man satsa man på exempelvis boule, då får man räkna med att inkomsten inte blir så hög. Eftersom ingen vill se andra spela boule. Eller sponsra folk som spelar boule.

Däremot har jag inga åsikter om vikten på bollen. Nilla får spela med ett bowlingklot om hon vill.

(Faktum är att jag skulle nog kunna tänka mig att se en match om ett sådant användes.)

About Tommy Jeppsson

Journalist. Startade Stora Ord 1991.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.