Det var ju inte så här det skulle bli

Två olika händelser som inträffat i mitt närområde med ett par dagars mellanrum:

1.

”En träningskompis till min son blev rånad i helgen utanför Blackebergshallen kl 15:45. Tre killar som hotade med kniv, höll fast honom och slog honom i magen. De tvingade till sig hans parajumpers-väst och ryggsäck. Han fick tack och lov behålla sin mobil, så att han kunde ringa hem. Polisen var snabbt på plats, och han kunde lämna ett ganska bra signalemente på de tre gärningsmännen. Killarna bar mask och var ca 16-17 år gamla. Han mår, under omständigheterna bra, men jag vill skicka ut en varning till alla som tränar i Blackebergshallen att inte åka hem ensamma.”

2.

”Det hände även på Alviks torg kl 18 idag 19/2 att tio svartklädda i 15-årsåldern med masker för munnen, talandes dålig svenska, omringade 4 killar i 15-årsåldern och hotade samt förde bort två av dessa, mitt bland vuxna passerande. Ingen reagerade!! Killarna blev bestulna på mobiler, jackor och pengar. En lyckades kontakta polisen som kom efter 10 min.”


Jag vet att somliga snabbt slår ned blicken, när sådant delas, för att inte ta in en alltför stor och obehaglig portion av verkligheten på en gång.

Det blir ju så jobbigt då. För det var ju inte så här det skulle bli.

Så man tittar bort, läser något annat och delar hellre en tweet från Annika Strandhäll när hon basunerar ut att Sverige är det tryggaste landet på jorden.

Såna här rån och övergrepp blir inte nyheter längre. Inga stora nyheter i alla fall. De inträffar för ofta. Börjar bli en del av vardagen. Som en utomparlamentarisk omfördelning av resurserna i klassamhället.

Men det är inte detsamma som att händelseutvecklingen undgår någon. Det rapporteras ständigt om såna här saker i lokala grupper på Facebook. Och det diskuteras.

Morgan och Annika ruskar bara av sig, vänder kappa och byter fot. Twittrar att allt är bra. Jättebra. Samtidigt presenterar Timbo en rapport som visar att drygt var fjärde väljare i Europa röstar på ett auktoritärt populistiskt parti..

Nej, det var inte så här det skulle bli. Men det var så det blev.

Grattis. 

About Tommy Jeppsson

Journalist. Startade Stora Ord 1991.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.