Andra chansen – intervju med Linda Wessberg för Private Banking (Nordea)

Det är en grå senvintermorgon i staden som också denna dag ska leva upp till smeknamnet Lilla London. För ett par timmar sedan lämnade Linda Wessberg sin 1,5-åriga dotter på dagis för att gå till jobbet. Nu är hon här: På en utslagsmatta på World of Golf i Göteborg. Ett dimmigt dis driver över övningsfältet, termometern vilar på nollan och infravärmaren i utslagsbåset lyser ilsket röd till ingen större nytta.
Linda Wessberg ”wagglar” en Callaway Apex järnsjua. Rör klubban fram och tillbaka med handlederna, i en kraftigt avkortad svingrörelse. Känner efter. 
Hon har en svart beaniemössa på huvudet. En färgglad sjal virad ett par varv runt halsen. Vit thermoväst. Det vardagliga i scenen är en kontrast mot bilderna på TV-skärmarna i ”klubbhuset” från herrarnas europatour som denna vecka besöker Dubai.
– Vem har sagt att allt måste vara glamouröst? Det här är mitt jobb, säger hon. Det krävs självdisciplin. Det hade ju varit enkelt att sätta sig i caféet med en kopp kaffe – det är ingen som förväntar sig att jag ska dyka upp på gymmet eller driving rangen men jobbet måste göras.
Linda räcker klubban till Fredrik, Callaways representant. De har möte den här morgonen. Fredrik står med axlarna uppdragna mot öronen. Fryser.
Nya Apexklubban är bra men Linda är som Henrik Stenson: Hon byter inte klubbor bara för att det kommit en ny modell. Hon vill spela med de hon haft i bagen i två år. Hon känner dem väl och det är en trygghet när pressen ökar på banan.
Linda förbereder sig inför ännu en säsong på damernas europatur. Det har hon gjort på den här driving rangen varje vinter sedan 2009, då hon kom hem från USA. 
– Förr om åren var jag i Australien i en månad men jag är inte bitter över att var hemma i Sverige på vinterhalvåret. Tvärt om. Jag ser det som en utmaning. Det stärker mig mentalt och mitt ”jävlar anamma”. Jag får också ett sug när jag åker i väg för att få spela på grönt gräs och snabba greener.
Linda Wessberg är golfproffs. Samt VD i sitt enmansbolag. Hon planerar sitt schema, bokar hotell, flygbiljetter, umgås med sponsorer, gör företagsdagar, tränar… 
Som ung, lovande amatör pluggade hon ekonomi och marknadsföring fyra år på universitetet i Oklahoma samtidigt som hon spelade golf. Så bokföringen är en baggis.
– Jag gillar att se var pengarna tar vägen i stället för att gå med kvittona i en påse till någon. Både tävling och träning innebär ju utgifter. Jag driver bolaget för att jag måste men samtidigt kan jag tycka att det är roligt. I alla fall om siffrorna ser bra ut. 
Skillnaden mot ett vanligt företag är att det kan vara vanskligt att göra en budget. Hon vet vad en tävling kostar men inkomsterna är svårbedömda. Golf är en komplex sport och till sin natur en mer oförutsägbar verksamhet än, låt säga, en ICA-butik. Det är ju inte så att folk helt plötsligt slutar köpa mjölk eller köttfärs. Det är inte heller särskilt troligt att en ICA-handlare plötsligt skulle tappa tron på sin förmåga att sälja mjölk och köttfärs.
– Professionell golf passar inte för alla. Det märks på många amatörer som tar steget ut på touren. När golfen blir deras levebröd får de inte spelet att fungera, trots att många av dem varit lovande som amatörer.
Efter universitetsstudierna spelade hon ett år på Telia Tour (det som i dag heter Nordea Tour), och kvalade på hösten det året, 2003, in till damernas Europatour. Hon noterade tre topp 5-placeringar under sitt debutår. Första segern kom 2007. Totalt har det blivit tre segrar, över 40 topp-10 placeringar. Samt ett Solheim Cup, damernas motsvarighet till herrarnas Ryder Cup. Det finaste man kan vara med om som europeisk golfare.
 
Efter tre år i Europa åkte hon till USA för att konkurrera med världens bästa spelare på LPGA-touren. Tiden i USA var bra – men… Linda Wessberg är social till sin natur. Typiskt göteborgsk i sin förtjusning för att ”tjöta”, och gärna om annat än golf.
– När jag är på banan, då kan vi prata om golf. Men sedan vill jag göra något annat. Gå på en hockey eller fotboll, träna på gym och koppla bort golfen lite. Jag vill göra och prata om annat än golf.
Det var därför tiden i USA blev så kort som den blev. Tre år.
– Jag tyckte det var ensamt i USA. Jag hamnade mellan två generationer. Jag fick bo själv och visste inte vad jag skulle göra av dagarna. Det gjorde att jag spenderade mycket tid på golfbanan.Sista året jag var där gick jag på bio en kväll, själv, och när jag satt där för mig själv kände jag: ”Vad håller jag på med?” 
Det var då hon fattade beslutet att åka hem till Europa igen.
– Jag kan fortfarande sakna tävlingarna i USA men inte livet vid sidan av golfen. 
Linda tog klivet ut i Europa i en tid när svensk damgolf hade både spets och bredd. När Linda först kom ut på touren 2004 hade hon sällskap av ett 20-tal svenska tjejer på tävlingarna.
– Förra året var vi färre än 10. De kompisar jag hade på touren när jag var yngre har slutat allihop. Det var mer socialt förr. Jag kan sakna gemenskapen. Vi bodde, handlade och lagade mat tillsammans. Vi delade upp oss i matlag. Nu kan många stänga hotelldörren om sig och ringa efter roomservice.
Precis som alla andra företag har hon bra år och sämre. Inkomsterna kan variera kraftigt, eftersom mycket oförutsett kan hända som påverkar intjäningsförmågan. Man kan till exempel halka på en brygga och bryta armen. Som Linda gjorde 2014.
– Jag har alltid varit försiktig med att utöva andra sporter just på grund av skaderisken. Jag åker inte skidor eller skridskor eftersom det är att be om en fraktur. Sedan gör jag en så dum grej: Vi hade varit ute med båten och när jag skulle gå upp ur båten halkade jag. Jag bar en fikakorg i ena handen så när jag föll tog jag emot mig med den lediga. Den blev helt krossad. 
Då är det förstås svårt att slå golfbollar med precision. 
Några år tidigare, 2008, hade hon problem med en axel. När man är beroende av inkomsterna man får på banan kan det vara svårt att acceptera att man borde stå bredvid ett tag.
– Jag fortsatte spela, trots skadan. Det skulle jag inte ha gjort, jag borde ha tränat upp mig i stället.
Det är så lätt att dra ned sig själv i skiten och så svårt att bygga upp det igen.
Självtroendet är kanske den enskilt viktigaste egenskapen hos en golfspelare.
En skada påverkar svingen, ofta omärkligt. Bollen går inte dit den ska. Snart sprider sig osäkerheten. Ert självförtroend som byggts under många år kan försvinna på några veckor. Det är det värsta som kan drabba en golfare. Vi har sett flera exempel på det: Ian Baker-Finch och David Duval är två spelare som dominerat men som tappade spelet. Till och med Tiger Woods och Henrik Stenson har under perioder haft svårt att träffa planeten…
– Man tappar självförtroendet så här, säger Linda och knäpper med fingrarna. Man tänker att man kanske kan klara sig runt, så man hackar på för man vill ju spela. Det finns en liten djävul i bakhuvudet som vill ut på banan och fajtas. Då är det svårt att ta ledigt.
Motgångarna avlöste varandra tills hon plötsligt vinner en tävling i Österrike, efter särspel mot Laura Davies. Hennes tredje ET-seger. Det var en efterlängtad bekräftelse på att spelet fortfarande fanns där. Det som inte knäcker en golfare, det stärker. De flesta har svackor någon gång under karriären. De som kommer ur krisen gör det stärkta. Rikare på rutin, erfarenhet och självkännedom. Detta är förstås ett vapen för 36-åriga Linda. Hon känner sig som ”mormor på touren” säger hon när vi pratar om den nya generationen.
– De är duktiga, alltså. De är orädda och det är tufft att spela mot sådana. Samtidigt har jag samlat på mig en del erfarenhet under åren och det väger ju också tungt. Många av de unga spelarna bara slår, utan strategi. Själv försöker jag spela smart. Men jag har försökt lära mig av dem, att inte alltid vara så rationell i mitt tänkande. You can´t outsmart the game…
Golf är speciellt eftersom små avgörande misstag kan bli kostsamma. En koppsnurr på 18:e hålet kan kosta 40 000 kronor. 
– Jag har aldrig räknat missade puttar i pengar. Gör man det blir man tokig. Jag kan vara förbannad på en dålig score men misstag ska man inte räkna om i pengar. En gång fick jag en riktigt smäll – jag missade Kraft Nabisco (en av damernas majors) för att jag hade spelat in 10 dollar för lite. Det är 100 kronor! Det sved. 
Hon har spelat in 14 miljoner under karriären. Hade hon haft motsvarande resultat på herrtouren hade summan varit mer rundlig.
– Jag vill helst inte jämföra för då blir man bara förbannad, säger Linda. Vi lägger ner lika mycket tid och slit men spelar inte alls om samma pengar och på samma förutsättningar. Vi kan inte ta familjen med på samma sätt. Det är lättare för en tjej att ge upp sitt liv och följa med en kille ut på touren men svårare att göra tvärtom. Ta Henrik Stenson till exempel, han hade kanske inte nått så långt som han gjort utan Emmas stöd. Jag ska inte säga att hon gett upp något för man blir ju ett team där ute. Men på damsidan har vi inte den möjligheten. Det blir att pussla. Skulle vi ha råd att göra något liknande, då skulle jag vara tvungen att vinna varje vecka.
 
Ålder: 36
Familj: Sambon Peter och dottern Sigrid, 1,5 år.
Meriter: Tre vinster på  Europatouren, spelade Solheim Cup 2007.
Inspelade pengar: 14 miljoner
Okänd talang: En jäkel på låttexter, speciellt från 1980, -90 och -00-talet .
 
PO Dahlman, tränare sedan 22 år:
”Linda är kvar på touren för att hon trivs så bra med att tävla. Hon är väldigt tuff och mentalt stark. Damtouren har inte lika många tävlingar som herrtouren så det gäller att leverera. Och det har hon gjort. Det är därför hon kan ha det som heltidsjobb. Det är inte alla som kan det. Hon är en av de bästa när det handlar om puttning, och hon har ett bra närspel. Hon har fortfarande utvecklingsmöjligheter. Det här året kan bli riktigt bra. Nu är hon mamma och lirar för att det är kul. Vi går in med hög målsättning och låga förväntningar. Det är alltid en bra kombination.”
 
Nina Reis, kompis och golfare:
”Linda är en av min bästa vänner. Vi är födda samma år och det känns som att vi spelat golf ihop hela vår uppväxt. Linda är rolig att umgås med privat. På banan är hon väldigt tävlingsinriktad och målmedveten. Hon gillar att bevisa att hon hela tiden kan bli bättre – hon har höga mål. Vet vad hon vill. Numera spelar vi inte lika ofta som förr. Jag har två små barn och hon reser mycket, men vi brukar alltid spela i hummergolfen på Orust.”
 
Tomas Bratt, PB-rådgivare, Nordea:
Som alla idrottare är hon väldigt fokuserad på det hon gör. Närvarande i stunden. Alla är ju intresserade av sin ekonomi och hon har bra koll. Jag är övertygad om att det är något hon har med sig från golfen. Hon vänder sig till oss för få experthjälp men det märks att hon har ett stort intresse för det vi gör. Idrottare har en relativt kort karriär så det gäller ha koll på sin inkomstkälla och på vad som händer med ens pengar. Det de tjänar nu ska räcka hela livet när man är på hennes nivå.