Alla tittar bort

Om någon om 50 år bestämmer sig för att skapa sig en bild av Sverige på 2010-talet så tror jag att denne forskare skulle ha mer nytta av att studera Joakim Lamottes dokumentation av landets tillstånd än av Robert Aschbergs – om jag ska vara helt ärlig.

Det finns de som inte vill kalla Lamotte journalist, och visst, det är väl okej. (Det hindrar dem dock inte från att kalla andra typer av aktivism för journalistik.)

Ofta är det andra journalister som tar avstånd från Lamotte; journalister som ogärna lämnar sitt skrivbord såvida det inte dimper ned en inbjudan till P3 Guld eller Polar Music Prize.

I går blev Lamotte ganska illa åtgången när han besökte Trollhättan. Jag förstår inte att han vågade sig dit. Han kanske kände sig trygg eftersom det fanns gott om poliser där. Det var dock en villfarelse för dessa poliser bara stod och tittade på när han blev slagen och rånad på sin videoutrustning.

Man kan tycka vad man vill om Joakim Lamotte och hans metoder men han är ganska framgångsrik – bättre än någon annan, inklusive Robert Aschberg – på att exponera de missförhållanden som råder på vissa platser i det här landet.

Och jag tror det är en grov missbedömning av de större tidningarna att helt negligera det som hände i Trollhättan i går. SD-anstrukna Nyheter Idag hade en artikel om händelsen bara någon timme efter det hade hänt.

Andra tidningar verkar helt ha missat nyheten. Jag tror inte det är så klokt. Inslaget han gjorde efter rånet har just nu 2 700 kommentarer på Facebook, 4 800 delningar delningar och 239 000 visningar.

Och själva händelsen har 321 000 visningar. Det sprider sig som en gräsbrand.

Polisen tittade bort. Medier tittar bort. Men det betyder ju inte att folk svävar i okunnighet om vad som hände. Den tiden är förbi. Folk ser, och därför blir det så tydligt när andra väljer att blunda. Det bidrar inte till att förtroendeglappet för etablerade medier minskar. När alternativa medier berättar och bekräftar vänder de traditionella medierna bort blicken.

Roa dig med följande tankeexperiment. Att det var DN:s reporter på plats som blev slagen och rånad.

Uppdatering: Jag såg att SVT hade uppdaterat en artikel på morgonen dagen efter händelsen, med uppgifter om att de söker Lamotte. Nästa gång en journalist attackeras på en polisbevakad offentlig plats, så tror jag inte att det dröjer 10 utgångar innan man berättar om just det – att en journalist attackerats.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.