fbpx

Är det verkligen Putins fel?

”Det är Putins fel!”

Sa miljövännerna när elpriserna chockhöjdes under några kalla dygn. De pekade finger på den väl tilltagna prissättningen av fossil naturgas från Ryssland och menade att det var anledningen till att svensk blivit dyrare än någonsin.

Det var givetvis rent nonsens.

För om det vore sant så skulle vi haft lika höga elpriser 2021 som 2014, en vinter som bjöd på sträng kyla. (Se bilden). Vi var anslutna till samma elmarknad då som vi är nu.

Men 2014 hade vi ännu inte lagt ned fyra kärnkraftsreaktorer. Det gjorde vi mellan 2015 och 2020. (Eller ”vi” är kanske fel uttryck, MP, S och C gjorde det…)

På ett sätt kan man säga att det höga priset på rysk gas smittat av sig på det svenska elpriset. Men det är inte Putins fel. Felet ligger i att Tyskland, precis som Sverige, lagt ned fullt fungerande kärnkraft och inte kunnat ersätta det med vindkraft eftersom det energislaget är nyckfullt och opålitligt. Alltså köper Tyskland i stället naturgas från Ryssland (eftersom deras vind-, sol- och kolkraft inte räcker).

Det är ju inte Putins fel att tyska politiker fattar tokiga beslut.

De fick en blackout efter Fukushima. Och det kan vara läge att titta på vad som egentligen hände där. Det refereras ofta som en kärnkraftskatastrof men var i själva verket ett jordskalv följt av en tsunami.

Vet du hur många som dog i ”kärnkraftskatastrofen” i Fukushima?

Svar: 0.

Vet du hur många som fick strålningsskador?

Svar: 0.

Däremot dog drygt 20 000 människor i ett jordskalv och till följd av den efterföljande tsunamin.

Att Tyskland bestämde sig för att avveckla sin kärnkraft som en följd av ”kärnkraftskatastrofen” kan framstå som udda. Det borde snarare vara lugnande: Att ett kärnkraftverk klarar av först ett jordskalv, sedan en tsunami utan ett enda dödsfall är ju närmast ett mirakel.

Det hade varit bättre om Tyskland förbjöd tsunamis och jordskalv.

Tyskland har, precis som Sverige, slagit undan benen för kärnkraften för att i stället satsa skattepengar på sol- och vindkraft. Tyskland planerar att stänga av all kärnkraft om ett år. Därför har man skjutit på  avvecklingen av kolkraften. Man importerar fossil gas från Ryssland för att klara elförsörjningen.

Att Putin tar betalt… tja, vad hade vi väntat oss?

Sverige är på väg att begå samma misstag som Tyskland. Vi lägger ned kärnkraft och startar Karlshamnsverket allt oftare.

Mellan 2015 och 2020 stängde den röd-gröna svenska regeringen fyra kärnkraftsreaktorer med en total kapacitet på 2 897 MW, två i Oskarshamn och två i Ringhals. 

Vintern 2021 slår svenska elpriser rekord, fyra dagar i följd.

Normalt funtade människor – alltså de flesta av oss – blir ju förbannade och menar att de kunde förutse just detta.

De såg det komma. Chockhöga elpriser på en aldrig tidigare skådad nivå.

Kritiken och den upprörda stämningen undgår inte de röd-gröna som inte gärna vill inte stå för utfallet av sin förda politik. De försöker undkomma ansvar genom att skylla på Putin. (Det brukar ju funka…)

Vi kan stanna upp och reflektera lite över att det påfallande ofta är någon annans fel när den rödgröna regeringen misslyckas med tankearbetet. När det gäller ursäkter och att skylla på andra är den här regeringskonstellationen helt oöverträffad. I linje med detta skyllde den nyblivne statsministern nyligen de höga elpriserna i landet på konsumenterna. De hade valt fel elavtal, sa hon under en frågestund i riksdagen:

Det hävdas också att det var marknaden som inte ville ha kärnkraften. Men det är ju rent trams att hävda att nedläggningarna är beslut som fattats på marknadsmässiga grunder. MP bildades ju ur ett kärnkraftsmotstånd och hade nedläggningen som ett vallöfte i senaste riksdagsvalet.

MP har jobbat för att göra kärnkraften olönsam och nu när de lyckats lägga ned en stor del av produktionen  hänvisar de till kostnaderna?

Som om MP någonsin brytt sig om kostnader?

Det är givetvis ett svepskäl. Logiskt sett borde miljövänner vilja investera i kärnkraft – trots kostnaden – eftersom det är den renaste formen av energiproduktion. Det hade ju varit ärligare att säga att ”vi drivs av ett blint ideologiskt hat mot kärnkraft, därför har vi tvingat fram en avveckling”.

Nästa steg i deras argumentation är antagligen: ”Vi gillar inte bilar och därför har vi kommit fram till att det är för dyrt att bygga och underhålla vägar. Och vattenledningar och avlopp. Måste vi ha det? Är inte det väldigt dyrt?”.

Mer planerbar elproduktion i Ringhals hade utom alla tvivel motverkat de elpriser som nu upplevs i södra Sverige, om man ska tro på Carl Berglöf på Energiföretagen. Han intervjuas i BLT.

Det finns gott om experter som säger samma sak… det vill säga, riktiga experter, med förvärvad kunskap. Till skillnad från miljöpartister med åsikter och förhoppningar.

I SvD:s Ledarpodden diskuterar Maja Lundbäck, expert på elförsörjningens systemsäkerhet, med Roger Strandahl, kommunikationschef på energibolaget Uniper.

Budskapet är i stort sett detsamma. Och det finns en lång rad insatta personer som är eniga om att vi behöver kärnkraften. Vi befinner oss i en återvändsgränd och riskerar att möta samma öde som Kalifornien. Du trodde kanske att Kalifornien var ett föredöme när det gällde den gröna omställningen?

Det trodde jag också. Tills jag läste Jan Blomgrens artikel i Smedjan (Timbro).

Vi behöver kärnkraft. Eller ”planerbar el” som det heter nuförtiden. Mindre laddat uttryck, kanske?

Carl Berglöf pekar också på en annan sak som är viktig: att det krävs allt mindre allvarliga omständigheter för att Karlshamnsverket ska sättas i beredskap. Förra vintern gjordes det vid tio tillfällen trots att kriteriet för normal vinter aldrig uppnåddes. 

Verket har använts som effektreserv även vid andra tillfällen på senare tid, redan vid måttliga minusgrader vilket är ett tecken på att marginalerna i systemet har minskat. 

Det är ett tecken på att det finns ett behov av mer planerbar kraft.

Och att det saknas, det är faktiskt inte Putins fel. Det är miljöpartiets fel.

Festlig miljöfakta:

Visste du att ekologisk” gas är vanlig fossil gas som man blandat upp med 10 procent biogas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.