Reportage: “Älskade Gotland” för Svensk Golf

Reportage från Gotland för Svensk Golf. Ladda ned

 

 

Älskade Gotland

Lika nödvändigt som det är att packa ned ett regnställ av tålig kvalitet när man ska resa till Skottland, lika självklart är det att ta med ett par mörka solglasögon när man ska resa till Gotland. Inte för att det alltid regnar i Skottland, även om det ofta gör det, och inte för att solen alltid strålar på Gotland, även om det är den mest solsäkra platsen i landet.

Nej, solglasögonen behövs för det märkliga ljuset. Ljuset på Gotland är bländande. 

Vi sitter i klubbhuset på När GK på den östra kusten och pratar om det, jag och Helen Nordenson.

Hon är ordförande i klubben och Stockholmare. Hennes sambo, Per Josefsson, som också sitter med vid bordet, säger att det hade varit helt otänkbart för några år sedan, att en fastlänning skulle vara ordförande i en gotländsk golfklubb.

”Jag var väl den ende som var dum nog att ställa upp”, säger Birgitta och ler snett. 

Saker förändras. Även på en ö. Förändringarna tar bara lite längre tid.

Och det är ju för all del så att all förändring inte nödvändigtvis är av godo.

Kanske är det därför Gotland har en plats i så många svenskars hjärtan.

 

Bländande och stillsamt

Vi bländas inte bara av ljuset utan av att livet på Gotland är lite friare. Lite mer stillsamt. Fritt från inflytande, fritt från krav. Begränsningen som en ö innebär kan också vara en frihet. Tankarna flyger lite friare på den här ön. Eller så blir vi helt enkelt bara förtrollade av ljuset?

Helen tror att det kanske beror på att ön är så kalkrik och att den därför reflekterar solens strålar. Själv trodde jag att det berodde på att ön, av naturliga skäl, omges av vatten. 

”Det är många som lockas av ljuset, det är samma sak på Gotland som på Österlen. Det lockar många konstnärer och författare. Det är många som tycker Gotland påminner om Provence”, säger Helen.

Många fastlänningar har gjort ön till sin egen. Men riktiga gutar blir de aldrig. Inte i gotlänningarnas ögon. Det handlar sällan om en hastigt uppflammande förälskelse i ön. Gotland väcker djupare känslor som för många blir till en livslång kärlek.

”Men det är synd att man inte lyckats få turistsäsongen att bli längre”, säger Per. Josefsson som sedan han blev pensionär spenderar halva året på ön.

”I mars är det inte alltid så kul på Gotland”, erkänner han. ”Men säsongen skulle kunna börja i maj och vara till hösten. Hösten är varmare på Gotland tack vare havet.”

Golfen är en stor anledning till att Per fastnat på ön. Det finns många bra banor och avståndet mellan dem är kort.

Till vardags hittar man honom på När.

 

Gotlands bästa

När det skrivs om golf på Gotland handlar det ofta om Kronholmen, Visby GK. Det är Gotlands bästa bana och det finns de som hävdar att det också är Sveriges bästa bana. 

I år har den också repat sig från den sjukdom som drabbade greenerna förra sommaren. Det var nästan lika illa som på Chambers Bay under US Open 2015.

Men vår resa börjar i När som i sann gotländsk anda är en ganska märklig bana. Klubben har en slogan som lyder ”Spela Skottland på Gotland”.

”Det är ju mest på skämt. Vi är ju ingen riktig linksbana”, säger Helen Josefsson. ”Men vi tycker att hedlandskapet kan påminna lite om Skottland.”

Kanske har man mer gemensamt med Skottland än vad man själva insett. För när man letar sig tillbaka i tiden så finns det uppenbara likheter mellan När GK:s tillkomst och hur spelet i tidernas begynnelse bedrevs på de skotska strandhedarna.

 

Golf på en savann

På 1970-talet började några från trakten att spela golf på ”savannen” runt Närsholmens fyr.

(Jo, området ser verkligen ut som en savann.)

Man ”ritade upp” en bana som mätte 3 890 meter och hade par 66. Två stenar markerade tee. Stenar markerade även greenerna. Flaggor förekom inte. Det står i klubbens historia att ”viss klippning” förekom men det skedde i så fall i smyg.

Det första klubbmästerskapet hölls 1978 och samlade 13 deltagare. Året därpå inledde man en årlig match mot Visby GK. Visby-laget vann och segrarna lär ha blivit lite överraskade när de fick priset: Varsin säck potatis, 50 kilo tung.

”Banan” på Närsholmen blev allt mer populär. Efter några års inofficiell verksamhet bedrev uppemot 25 lokala förmågor regelbundet golfspel på ”savannen”.

1985 tog det stopp. Naturvårdsverket slog fast att golfen störde frilufts- och fågellivet och Länsstyrelsen satte upp en skylt vid grinden som upplyste om att golfspel på Närsholmen var förbjudet. 

Man kan fortfarande promenera, cykla och till och med spela fotboll där om man vill. 

Men golfen flyttades till en hästhage vid Punsen där Mälarhöjdens Ridskola hade sina hästar på sommarbete. Golfare och hästar umgicks men det säger sig själv att det inte alltid var friktionsfritt.

Den nya banan fick sex hål även den och anlades på en månad. Sedan gick det stegvis tills Lasse Åberg och Patrik Lövgren1992 tillsammans blev första spelare att gå ut på den 18-hålsbana vi ser i dag. Banan har blivit längre sedan dess, och längre ska den bli. En förestående förlängning av ett hål ska göra att banan får par 70. 

När är en hård bana om somrarna. Banan vilar på ett tunt lager sandjord ovanpå en kalkstenssgrund. Ännu ett faktum som gör att bollen kan studsa som på som Cruden Bay efter ett par dagars högtryck. 

 

Krocket möter golf

Det märkligaste med När är ändå att här bedrivs ett spel som vid en första anblick ser ut som en korsning av krocket och golf. När jag spelat tre hål och ska slå ut på det fjärde, ett korthål, kommer Berndt Svensson släntrande och med en träklubba i handen. Den ser ut som en variant av en exklusiv krocketklubba. Han frågar om han kan haka på. Givetvis kan han det. Jag slår en socket men det gör inte Berndt. Hur skulle han kunna det?

Berndt landar på green.

Jag måste erkänna att det känns en smula nesligt. Jag med mina Titleist 716 AP-1 och Berndt med något som ser ut som ett misslyckat slöjdprojekt i årskurs 4. 

Min boll är borta. Han har en birdieputt.

Det är sådant som kan nagga självkänslan en aning i kanten.  

Det kallas kåks och När är den enda golfklubben i världen där detta bedrivs. 

När klubben bildades kom en bonde med en present, en gödselkåksa. De användes förr i tiden till att sprida ut komockor med. I dag finns en klubb i klubben som bara bedriver kåks.

Den har ett 40-tal medlemmar och i våras var åtta av dem i St Andrews och spelade.

”Det var uppe i högsta instans hos R&A”, säger Berndt, ”men vi fick tillstånd. Vi kom i kontakt med Graham Campbell, som varit pro i Sverige, och han ordnade så att vi fick spela på Old Course, New Course och Jubilee Course.”

Kåksarna väckte förstås en del uppmärksamhet i den klassiska miljön.  

Spelet omges av stränga regler. Man måste vara över 60 år och man får inte vara både kåksare och golfare. Man spelar med en enda klubba och den används till alla slag. Man peggar bollen från fairway och landar man i en bunker så får man plikta sig ur den.

”Att spela med bara en klubba innebär svårigheter. Man måste ju hitta alla längder, det gör att resultaten varierar, Rekordet är 35 slag, men de flesta brukar gå mellan 40 och 50 slag på nio hål. Men att inte behöva välja klubba underlättar. Vi går ju fortfare, vi slår och går. När vi har tävlingar på klubben brukar vi alltid gå ut först, annars stoppar golfarna upp oss.”

Att kåks uppstod just på Gotland är kanske inte så märkligt. Öns invånare har en gammal tradition av att ägna sig åt märkliga sport, som varpa och perk. Dessa gamla ”idrotter” har till och med ett eget ”OS”, Stångaspelen som hålls i juli varje år. Ett evenemang som kanske bidragit till bilden av gutar som ett aningen originellt släkte.

Från När GK är det bara några mil till Slite som också ligger på Gotlands östra kust. Banan brukar allmänt betraktas som den näst bästa på ön, efter Kronholmen.

 

Gotland runt

Just den här dagen är det ovanligt många spelare ute på banan, åtminstone för att vara en vardag i maj. Det är många som vill värma upp inför den stundande tävlingen Gotland Runt, där samtliga Gotlands klubbar är involverade. Till och med 9-hålsbanan Ljugarn har fått en betydelsefull roll eftersom medlemmarna i klubbarna är hänvisade dit under tävlingsperioden.

I runda slängar är 640 golfare anmälda till tävlingen som har 15 år på nacken.

Inte en golfbil finns att låna på Slite. Men pro´n Martin Munkhammar ringer ett samtal och har strax trollat fram en golfmoped som gör att även en nyopererad reporter kan ta sig runt banan.

Slite GK är en praktfull parkbana med generösa landningsytor. Vinden är inte lika påtaglig här som på När och Kronholmen. Banan ligger i och för sig inte långt från havet men inbäddad i lövskog och i skydd av en ås.

Ändå är banrekordet bara 69 slag. Signerat Martin Munkhammar förra sommaren. Tidigare var Pontus Widegrens 70-runda den bästa.

”Det känns ju som att man borde kunna skjuta lägre här”, säger Martin.

Han har varit med i klubben sedan han var ”sork”, som klubbens VD uttrycker det.

Martin berättar att Pontus satte banrekordet på Slite när han var 14 år. Det stod sig ett tag. Sedan blev det en låsning. Det är hur många som helst som skjutit 70 men ingen lyckades gå under. Har man lite koll på wedgarna borde man kunna skjuta ganska lågt. Men på något sätt är den ändå tuff, för det har varit många bra spelare här.”

Från det nya klubbhuset, byggt uppe på åsen, har man en magnifik vy över banan, åtminstone de hål som ligger närmast. Särskilt vyn över första tee kan upplevas besvärande för den som inte har en säker draw att plocka fram. Det känns lite som att göra entré på en teaterscen. 

Det är ett smått genialt öppningshål,  253 meter långt. Jag lägger mig i greenkant och vänder mig mot terassen för att ta emot publikens jubel och applåder. Men det var ingen där.

Jag har en chipp och en tvåputt innan jag skriver ned ett par och rullar vidare på mopeden.

 

HIO på ett par 4

Det händer då och då att någon gör hole in one på ettan.

Tidigare var hålet banans tionde, men det ändrades när det nya klubbhuset byggdes uppe på åsen för sju år sedan. Går man riktigt långt tillbaka i tiden hade man haft havsutsikt från klubbhuset. Banan i dalen är byggd på gammal havsbotten och följaktligen utlagd på ren sand.

Höjden var tidigt bebyggd. Det går inte att sätta en spade i marken utan att det dyker upp gamla 

prylar. Det var till exempel inte långt från Slite som den gamla Spillingskatten hittades. En bonde i Othem plöjde upp den med sin traktor och skrev om historien. Det visade sig att gotlänningarna hade handlat med fjärran östern långt tidigare än man trott.

Spillingskatten innehöll silver och brons och vägde 67 kilo. Den daterades till 870 e Kr. Bonden som hittade skatten fick en miljon för att han var ärlig och berättade.

Banan i Slite utgör en kontrast till När GK. Medan När bär seasidebanans brända toner är Slite är en mer manikyrerad park- och skogsbana, klädd i grönskimrande dräkt. 

Det har sin förklaring.

 

Vattenbrist

På Gotland är vatten en ständig brist men tack vare att Aner å rinner genom banan (och utmanar spelaren på flera hål) kan Slite fylla sina dammar och vattna sina fairways, också när vattningsförbud råder.

Även i Slite var det eldsjälarna som byggde banan i slutet av 1980-talet och startade klubben som i dag består till hälften av fastlänningar. Turistande greenfeegäster är en viktig tillgång.

”Utan dem hade vi inte kunnat ha en sån här anläggning”, säger Tommy Jacobson som är VD för klubben. ”Bara medlemmarna kan inte driva runt det. Hälften av intäkterna kommer från greenfee.”

Tiden som ligger framför honom är klubbens bästa. I juli är banan i stort sett fullbokad. 

En hel del har hänt på banan, mer ska hända. Banarkitekten Christian Lundin har varit på besök. Under våren har sand i alla bunkrar bytts.

”Vi fick via Cementa tag i fin sand som är hämtad från havsbotten utanför Bornholm. Det är mycket kisel i den så den är nästan vit. En bana måste utvecklas, förändras och förfinas hela tiden. Vi jobbar på den för att få en jämnare kvalitet.”

Målet är en bana i toppskick till nästa sommar. Då ska Island Games spelas på Slite. 

Öarnas egen olympiad. 

Undrar om kåks kan bli en av grenarna?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.