Tommy Jeppsson

Vd, redaktör & content manager – mitt cv i extended version

Jag har varit verksam som journalist sedan 1985.

Av 30 yrkesverksamma år i Stockholm har jag arbetat 22 som chefredaktör för olika tidningar. Dessutom har jag jobbat en tid med radio samt skrivit för många magasin och tidningar. Du hittar några av dem nedan. Tillsammans med några minnen från var och en av arbetsplatserna.

Observera att nedanstående text är mark under arbete…

Blekinge Läns Tidning

Frilans (sport), 1985–1986

Jag hade besökt min far och hans nya familj i Ballingslöv i Skåne över helgen. Tåget rullade in i min hemstad Ronneby tidigt på kvällen och jag hade inte kommit mer än innanför dörren förrän telefonen ringde. Det var ”Stubben”, en kille jag kände som frilansade på BLT-sporten. Jag var lite imponerad av honom. Han skrev snabbt, flyhänt och ändå beskrivande. Jag funderade över hur det gick till. Och om jag skulle kunna göra detsamma under press. Jag skulle snart få svaret på den frågan. ”Stubben” hette egentligen Mats och nu undrade han om jag ville hoppa in och jobba på sporten…. redan samma kväll. Det var så stort att jag kände att verkligheten nästan rämnade en aning. Det var faktiskt ett livsavgörande ögonblick.
Jag satte mig i min mors ärtsoppegula Fiat och körde in till BLT:s huvudredaktion i Karlskrona.
Jobbet gick ut på att skriva ett- eller tvåhundra tecken om dagens fotbollsmatcher i division 5, 6 och 7.
Det var en ganska bra lektion att ta med sig in i den fortsatta karriären. Man lärde sig att skriva kort, effektivt och tydligt. Man lärde sig också att intervjua två sidor och framför allt lärde jag mig att inte ta något för givet och att inte lita på folk. En kritisk blick och dito öron var nödvändiga även på den här journalistiska inskolningsnivån. Inte alla hade förmågan att se på sig själva med objektiva ögon. Ta bara den där tränaren som efter en 8-2-förlust menade att lagen varit helt jämna. Motståndaren hade bara haft lite tur i avgörande lägen. Därför vann de. Det kunde lika gärna ha varit det egna laget som gick segrande ur striden, tyckte han.
Som sagt. Att skriva sport var ett bra sätt att lära sig yrkets grunder.

Blekinge Läns Tidning

Redaktör & reporter, 1986–01–01 – 1987–08–30

För att kunna skriva mina artiklar om lokala sporthändelser och faxa dem till huvudredaktionen i Karlskrona, fick jag tillträde till lokalredaktionen i Ronneby. I Stig Martinssons chefsrum fanns en frilansplats med en skrivmaskin. På redaktionen jobbade även Mats Blennow och så småningom också jag. Jag gjorde lumpen på en vedettbåt i Falsterbo och eftersom det var dygnet-runt-tjänstgöring så var vi lediga varannan vecka. Dessa veckor jobbade jag på BLT och sedan fick jag anställning när jag muckade. Stig Martinsson ordnade så att jag kunde köpa en bostadsrätt för 500 kronor (HSB) och därmed hade jag nått längre i livet än jag vågat drömma om. Bara ett par år tidigare jobbade jag som skogshuggare. Nu hade jag fast jobb som journalist och en egen lägenhet. En bostadsrätt. Eller, som det hette i den här delen av landet, insatslägenhet. Men jag blev inte kvar så länge som jag hade trott…

Nota Bene

Redaktör & reporter, 1987-09-01 till 1988-02-28

Under en sommar jobbade Paula Hammerskog på redaktionen i Ronneby. Hon var ursprungligen från Kallinge men jag tror att hon hade lämnat stan och kommit tillbaka bara för att ta viket på BLT. Hon försvann till Stockholm när hösten kom. Vi höll kontakten och när jag sa att jag var intresserad av att bo i Stockholm så ordnade hon ett jobb åt mig på Nota Bene, som ägdes av två gamla reklamare, Carin och Kenny Fredlund. Kontoret fanns på Högbergsgatan på Söder och i lokalerna satt även Alf Mork, en reklamlegend. Här jobbade jag tills Svenska Journalistförbundet ansåg att det jag gjorde inte var meriterande nog för att jag skulle få tillhöra SJF. Och jag var så mån om att behålla den journaliststatus jag erövrat så jag sa upp mig. Jag kan förstå reaktionen från SJF. Det jag gjorde på Nota Bene sorterade mestadels under etiketten ”uppdragsjournalistik”. 

En av tidningarna som Carin och Kenny gjorde hette Träffpunkt Stockholm, som ägdes av Per Lindberg, son till skådespelaren Sven Lindberg. Den tidningen skulle få en avgörande betydelse för min framtid men under mina månader på Nota Bene skrev jag bara enstaka artiklar för den… bland annat en om familjen Wahlgren.

Däremot var jag med och startade en tidning som. hette Destination Stockholm och som skulle locka weekendresenärer till huvudstaden. Den handlade om stadens nöjesliv: Kroggar, teatrar, hotell… Den distribuerades till turistbyråer i alla svenska städer. Killen som skulle köra lastbilen till Norrland hoppade av i sista stund och jag fick hoppa in som chaufför. Jag körde ända upp till Kiruna. Fick punktering i Sundsvall. 

Tidningen blev väl ingen succé, direkt. Tror jag inte. men en av artiklarna jag skrev hette En dag på Café Opera. Jag gick dit när de öppnade. Hem när de stängde. Jag hade hamnat rätt. Det var där och då jag grundlade min status som stamgäst på detta klassiska ställe.

Expressen

Redaktör & reporter, 1988-06-01 till 1988-08-31

Innan jag fick arbete på Expressen jobbade jag en tid som frilans. Jag skrev bland annat åt Frida och Upp&Ner. Det var ett magasin som SAS magasin för inrikesflygets resenärer och som journalist var det hyfsat prestigefullt uppdrag. Men jag frilansade bara några månader innan jag började ett vikariat på Expressens legendarisk nöjesavdelning, Bekantas bekanta. (Vinjetterna var mer fantasifulla förr i tiden…) Men jag hade ett uppdrag som väntade efter sommaren: Jag skulle bli chefredaktör för Träffpunkt Stockholm som nu gavs ut av Per Lindberg själv, om jag minns rätt. Jag hoppade på det efter att ha gjort en några veckor lång reportageresa runt medelhavet som jag sålde till en nystartad resebyrå. Jag hann få mina pengar innan resebyrån gick i konkurs.

Träffpunkt Stockholm/CityNytt

Chefredaktör & ansvarig utgivare, 1988-09-01 till 1992-08-31

Jag bad faktiskt att få lämna  

Detta har hänt:

Frilansuppdrag: