Min första Mac

Det var den här som stod och väntade på mitt skrivbord när jag i augusti 1986 kom till Stockholm för att börja arbeta på Nota Bene på Högbergsgatan på Söder. Företaget ägdes av Carin och Kenny Fredlund från Saltsjöbaden.

Att jag kom att tänka på den beror givetvis på att Steve Jobs annonserat sin avgång.

Jag kom ihåg att jag tyckte att den var mycket märkvärdig. Man kunde göra så mycket med den, och det var så lätt att förstå hur man skulle göra det. Jag gillade också att spela Dark Castle på den. Eftersom jag delade rum med Kenny så kunde jag bara göra det när han var ute på kundbesök.

Jag hade aldrig haft en dator med grafiskt användarsnitt förut. Faktum är att jag knappt hade haft en dator över huvudtaget. På BLT jobbade vi på ett slags terminaler som var kopplade till någon central i Karlskrona.

Sedan 1986 har jag funderat över varför folk och företag valde att köpa PC när allt var så mycket enklare och bättre med Mac. Under ett par år i början av 1990-talet fick jag själv arbeta med en PC som jag köpte från en hylla i en elektronikaffär, och som jag själv fick konfigurera. Och det var nog först då som jag på allvar förstod hur bra Macen faktiskt var.

I en blogg på Wall Street Journal hittade jag ett citat av Steve Jobs, som nu annonserat att han ska avgå.

”We think the Mac will sell zillions, but we didn’t build the Mac for anybody else. We built it for ourselves. We were the group of people who were going to judge whether it was great or not. We weren’t going to go out and do market research. We just wanted to build the best thing we could build.”

Det är något att tänka på för dem som inte vågar lita på sin egen magkänsla utan stödjer sina beslut på ofta poänglösa marknadsundersökningar.

För det är precis så som Jobs sagt i ett annat sammanhang:

Många gånger vet inte folk vad de vill ha förrän du visar det för dem.

Nu har det dykt upp en film som visar Steve Jobs första presentation av den där maskinen som blev min första Mac 1986. Den är från 1984.

[youtube]http://youtu.be/2B-XwPjn9YY[/youtube]

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.