Så fick Karl XI bukt med gängkriminella i Göinge

I dag har jag läst Öfverste Nils Skyttes Dagbok 1875–1720. Detta som research för en artikel i Aftonbladet Plus (och möjligen något mer…)

Han var en fascinerande man, Nils Skytte. Man skulle kunna säga att han i sitt ledarskap och i sin gärning var motsatsen till dagens lågaffektiva värdegrundskarriärister. Vår tids ryggdunkande dialogpolis befinner sig på ljusårs avstånd från Nils Skyttes mer handgripliga metoder för att stävja buset och få folk att lyssna på honom.

Nils Skytte är kanske mest känd för att ha bränt ned nästan hela Örkeneds socken 1678.

Jan Malmsjös biskopsroll i Fanny och Alexander är rena trivselgubben vid en jämförelse med Skytte.

Örkened ligger i Göinge, inte långt från Loshult, där 150 bönder (varav några möjligen var snapphanar) genomförde Sveriges första värdetransportrån när de plundrade Karl XI på krigskassan 1676.

Hela 50 000 daler försvann. I dagens värde är det bortåt 75 miljoner kronor. Inte mycket har återfunnits.

Snapphanarna som härjade i de djupa Göinge-skogarna ställde till stora problem för svenske kungen. De mördade, rånade och stal. (Däremot rappade de inte. De fick heller inga fina priser av P3. Vilket ändå får anses vara försonande.) Till slut tröttnade kungen på de kriminella gängen från civilisationens utmarker, och skickade Nils Skytte för att bränna upp deras gårdar som straff. Inte nog med det. Skytte skulle också avliva alla män mellan 15 och 60 år. Det vill säga; alla som kunde hålla i en bössa. Nu avlivade han inte så många för när snapphanarna mötte hårt motstånd flydde de till skogs och gömde sig under stenar och i hålor.

Fullt förståeligt och ett smart val. På 1600-talet var det nämligen inte tal om att sitta häktad en vecka för att sedan casha in en halv miljon kronor i ersättning, sedan en torftig förundersökning av en knäböjande polisaspirant inte lett till åtal.

Fick man tag i en gängkriminell snapphane, då steglades han.

Så snapphanarna flydde.

Och så här drygt 300 år senare, måste vi ändå konstatera att den raka och tydliga kommunikationen verkar ha fungerat. Göingebönderna snappade ordningsmaktens budskap. De har sedan dess skött sig bra och har integrerat sig väl i sitt nya hemland.

De spelar till och med hockey, har jag hört.

PS. Det kan dyka upp mer i ämnet snapphanar inom kort…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.