Ett litet grönt paket – Sveriges bästa golfpaket

Det sägs att det är dyrt att spela golf i Sverige men den som säger det har aldrig löst greenfee i till exempel USA. Kommer du undan med en tusenlapp ska du vara glad. Och då har vi inte räknat in den obligatoriska golfbilen.

Golf är fortfarande en överklassport för ekonomiskt bemedlade – men inte så mycket i Sverige som i utlandet.

Här är golfen, på gott och ont, en folkrörelse.

Vad annat kan den bli när den dyraste banan du kan spela bara tar 600 kronor i greenfee?

Banan ifråga heter Ullna och ligger strax norr om Stockholm. Den byggdes av Sven Tumba och stod klar 1981. Ett medlemskap här (i form av en aktie) kostar runt 150 000 kronor och dyrare än så blir det inte i Sverige. I andra länder är summor på upp till en halv miljon inte alls ovanligt.

Ullnas greenfee är, med råge, den högsta i Sverige. Om man går en runda på de stipulerade fyra timmar så kostar det alltså 150 kronor i timmen att spela Ullna.

Är det dyrt?

Det beror på hur man ser det. Men att spela squash eller tennis i en timme kostar inte mycket mindre.

Sveriges internationellt sett mest kända bana, Barsebäck kostar 510 kronor att spela, och Halmstad GK – Sveriges bästa bana enligt många – kostar 400 kronor.

Både Barsebäck och Halmstad kan mäta sig med Europas bästa i kvalitet, service och layout, och det är inte konstigt att de tar ut dessa priser. Tvärtom är det förbluffande att de är så billiga – vid en internationell jämförelse.

Ännu märkligare är det att hundratals andra banor i Sverige låter gästspelare utnyttja deras anläggning för blott ett par hundralappar!

Att Sverige är ett billigt golfland framgår tydligt om man gör en internationell jämförelse.

Du behöver bara åka till spanska solkusten för att få det konstaterat. Där kostar en golfrunda från 500 kronor och uppåt under högsäsong.

Den dyraste golfregionen i Sverige är Stockholm men det beror inte på att banorna i och utanför huvudstaden är bättre eller mer välskötta än i övriga landet – det beror på att banorna är för få och golfarna alldeles för många.

Det är snudd på omöjligt att boka en tid under helger och högsäsong.

Sveriges bästa golfbanor i förhållande till greenfee hittar man söderut – i Skåne. Var du än befinner dig i Skåne så är du aldrig mer än tre mil från en golfbana ­ – här finns 54 banor. Här råder heller inte samma trängsel på banorna som i Stockholm och greenfeen är avsevärt lägre. I Skåne spelar du riktigt fina banor för mellan 200 och 250 kronor. I Stockholm är det dyrare – 350 kronor är ett vanligt pris under helger och högsäsong. Du behöver bara åka ett tiotal mil från Stockholm för att greenfeen ska bli högst rimlig och helt överkomlig.

Om man dessutom köper ett golfpaket som inkluderar ofta exklusivt boende, vällagad mat och greenfee så kan en golfweekend bli ett riktigt om inte billigt så i alla fall högst prisvärt nöje.

Många golfklubbar runt om i Sverige erbjuder golfpaket från 400 kronor (per person) och uppåt. De enklaste paketen inkluderar övernattning, frukost och greenfee. Andra klubbar erbjuder, utöver golf, trerätters middagar, luncher och sömn i eleganta sviter.

Det här är ett utmärkt sätt att resa genom Sverige – priserna på golfpaketen är ofta så förmånliga att man får golfen ”på köpet” när man övernattar.

 

Vara-Bjertorp GK

Bjertorps parkbana, mellan Vara och Skara, elva mil nordost om Göteborg, är en sällsynt platt golfbana, rent topografiskt. Vilket är bra för dem som har begränsad eller nedsatt rörelseförmåga. För dem som inte har det är banan ändå rolig att spela. Ruffen äter bollar och på elva av hålen är vatten i spel. Dessutom ligger den granne med Bjertorps slott – Sveriges bäst bevarade jugendslott. Det byggdes av Ferdinand Boberg (som också ritat NK) på uppdrag av Kurt Henrik Littorin i början av seklet. Slottet ritades från början i alnar men fru Littorin tyckte det blev för litet och gjorde om alnar till metrar. I dag är Bjertorp ett exklusivt slottshotell och tillsammans med den intilliggande golfklubben har man tagit fram ett golfpaket som är mycket prisvärt.

Vara-Bjertorp GK: 0512-202 60

Greenfee: 220 kronor.

Golfpaket: Bo i Bjertorps jugendslott – greenfee, välkomstkaffe med hembakt, fyrarätters gourmetmiddag i slottets matsal, övernattning i dubbelrum och frukost kostar cirka 1 100 kronor/person i dubbelrum.

Bjertorps Slott: 0512-203 90

 

Vadstena GK

På Vadstena GK kan du inte boka tider. De praktiserar bollränna och varannan tid är avsatt till greenfeegäster. Generöst tycker vi som inte är medlemmar.

Golfklubben samarbetar med Vadstena klosterhotel, som är inrymt i det som på 1300-talet var Magnus Erikssons sommarpalats. Det var här Heliga Birgitta senare grundade sitt kloster. Det som i dag är matsal har en gång fungerat som sovsal för munkar. Tips: be om ett besök i vinkällaren…

Vadstena GK: 0143-124 40

Greenfee: 220 kronor.

Golfpaket: Vadstena Klosterhotel erbjuder trerätters middag i Munkarnas sovsal, besök i vinkällaren, övernattning i dubbelrum , frukostbuffé och greenfee på Vadstena Golfklubb för 1 025 kronor. Mycket prisvärt! Större sällskap kan hyra Slottsvillan – här finns sex sovrum samt cigarrum, en bar med utsikt över Vättern och slottet, samt bastu och bubbelpool. Från slottsvillan är det fem minuters promenad utmed Vättern till hotellet.

Klosterhotellet: 0143-315 30 eller 0143-130 00

 

Tomelilla GK

Fantastisk parkbana på Österlen. De sista nio hålen kan mycket väl vara Sveriges svåraste avslutning – och en av de roligaste. Men om man tänker efter innan man drar en sticka ur bagen så går den att tämja. Golf Digest utnämnde nyligen Tomelillas elfte hål till Sveriges svåraste par 5. Se upp!  Från klubbhuset har du utsikt över nästan alla banans hål.

Tomelilla GK: 0417-148 60.

Greenfee: 240 kronor.

Golfpaket: Tomelilla GK samarbetar med flera olika hotell, vandrarhem och pensionat i trakten. Det billigaste golfpaketet kostar 995 kronor och innehåller tre övernattningar och fyra greenfee – märkligt billigt!. Bokas via Tomelilla Turistbyrå.

Tomelilla Turistbyrå: 0417-181 18, -19, –20

 

Degeberga-Widtsköfle GK

Golbanearkitekten Tommy Nordström åker varje år till Skottland för att spela riktiga links- och hedbanor, och det råder inget tvivel om varifrån han hämtade inspiration när han ritade Degebergas bana. Det är som att gå på en ödsligt vacker skotsk hed – fast på Österlen. Tommy är (ö-)känd för sina ondulerade greener – de på Degeberga är inget undantag.  Fem minuter på cykel från banan ligger Degeberga Stugby och här bor du riktigt billigt på 41 kvadratmeter. Stugorna har altan och två sovrum med vardera två bäddar (våningssängar), storstuga med öppen spis samt en rymlig matplats. I storstugan kan ytterligare 2 bäddar beredas.

Degeberga-Widtsköfle GK: 044-35 50 35

Greenfee: 220 kronor.

Golfpaket: Att hyra en stuga med fyra bäddar i Degeberga stugby kostar 575 kronor per dygn (helg) och 475 kronor på vardagar. Stugbyn säljer greenfeevouchers för 180 kronor (normalpris 200, helger).

Degeberga Stugby: 044-350060

 

Saxå GK

En bana mitt i vildmarken, inte långt från Grythyttans värdshus. Banan har en del märkliga egenskaper: fyrans fairway och femmans green lutar kraftigt, men banan är väldigt vacker och du behöver inte bekymra dig om starttider. I bäcken som rinner utmed många hål simmar öring. 12 av hålen har förresten vatten i spel. Klubbhuset är inrymt i det som en gång var Saxå bruks kolhus.

En kvart från banan ligger Hennickehammars herrgård som ingår i Sveriges Bästa Bord.

Saxå GK: 0590-240 70

Greenfee: 180 kronor

Golfpaket: Hennickehammars Herrgård erbjuder tre olika golfpaket, från 560 kr till 1 700 kronor. I det sistnämnda ingår två övernattningar i dubbelrum, två trerätters middagar, två luncher i Saxå GKs restaurang samt två greenfee.

Hennickehammars herrgård: 0590-60 85 00

 

Västerviks GK

Visfestivalen i Västervik är en god anledning att besöka staden vid havet i mitten av juli. Golfbanan, i folkmun kallad Ekhagen, är en annan (och mycket bättre anledning). Ekhagen är belägen på Slottholmen i Tjusts skärgård, ett par kilometer utanför staden. Och seasidebanor är onekligen lite speciella – det finns många banor vid vatten men inte så många vid havet. På den här banan har Christopher Hanell lagt grunden för det spel som i dag gett honom en plats på Europatouren.

Västerviks GK: 0490-319 66.

Greenfee: 250 kronor.

Golfpaket: Greenfee på Västerviks Golfklubb, övernattning i dubbelrum på Centralhotellet i Västervik, middag med starköl eller vin, lunch, frukost kostar 960 kronor/person.

Centralhotellet: 0490-895 50.

 

Visby GK

En av Sveriges bästa banor – de tre inledande hålen kan vara Sveriges bästa öppningshål. Kronholmen, som banan kallas, har en 18-hålsbana men också en niohålare. Här pågår spel nästan året om – tack vare närheten till havet är banan i god kondition tidigt på våren och långt in på hösten.

Visby GK: 0498–24 50 86, 24 50 58.

Greenfee: 300 kronor/runda, 500 kronor/dag.

Golfpaket: Genom klubben kan du bo väldigt billig i pron´s gamla hus. Där finns i dag åtta sängar som hyrs ut till ”vandrarhemspriset” 150 kronor/dygn. Huset ligger 50 meter från klubbhuset och har utsikt över havet. Men du kan få dela huset med andra.

 

 

Torekovs GK

En av Sveriges få genuina seaside-banor. Här spelar du med tångdoften kittlande i näsan. Kort bana men den ständigt närvarande vinden och de sega sommarruffarna gör den ändå utmanande. Klubben, bildad 1924, är en av Sveriges ”fina”. Banan började byggas 1939 men i dag finns bara ett av ursprungshålen kvar – det 13e. Banan påminner, trots läget vid havet, en hel del om en skotsk hedbana. Boka i tid – klubben har greenfeeintäkter på två miljoner kronor årligen. Populär banan alltså.

Torekov GK: 0431-36 35 72

Greenfee: 260 kronor.

Golfpaket: Hotel Skansen i Båstad erbjuder golfpaket inte bara i samarbete med Torekov GK. För 595 kronor/person får du övernattning frukost och en greenfeebiljet till någon av följande banor: Båstad GK, Bjäre GK, Torekov GK, Laholm GK eller Åkagården GK.

Hotell Skansen: 0431-720 5

 

Fjällbacka GK

Bohuslän är vita segel, soldränkta klippor, saltstänkta vindar, stånkande fiskebåtar och fester på bryggan. Och golf.

Det sägs att Fjällbacka har västkustens vackraste skärgård och det är där denna skärgård börjar som ortens golfbana är utlagd, på båda sidor om Anråsälven. Banan ligger bara ett hundratal meter från havet, i en dalsänka som tidigare var havsbotten, omgiven av bohuslänskt klipplandskap. Banan är bra men vinner också mycket på att omgivningarna är så gemytliga.

Fjällbacka GK: 0525-311 50

Greenfee: 220 kronor.

Golfpaket: Bo i dubbelrum på Stora Hotellet i Fjällbacka – du får middag, övernattning och greenfee för 895:- per person.

 

Idre GK

Det snackas mycket om Idre GK, och helt berättigat – banan är fantastiskt vacker där den ligger mellan fjäll och älv. Ett av hålen röstades häromåret fram till ett av Sveriges bästa. Banan kräver precision och det lönar sig inte alltid att ta fram drivern. Fjällvärldens bästa bana, enligt Göran Zachrisson.

Idre GK: 0253-202 75

Greenfee: 240 kronor (1 200 kronor för en vecka)

Golfpaket: Det finns flera alternativ. Du kan bo i sexbäddsstuga i Idre för 80 kronor/natt i regi av Idre Turistbyrå. Då får du tio procents rabatt på greenfeen. Du kan också köpa ett mer omfattande golfpaket med middag, frukost och greenfee för 750 kronor på Grövelsjöns Fjällstation och 850 kronor på Idre Fjäll.

Idre Turistbyrå: 0253-207 10.

Idre Fjäll: 0253-410 00.

Grövelsjöns fjällstation: 0253-596 880.

 

Tips

• Visst är Stockholm fantastiskt på sommaren, men kanske inte för golfaren. Banorna är få, golfarna många. Rundor på uppemot sex timmar är mer regel än undantag. Är du på semester i Stockholm och vill spela golf? Åk sex-sju mil från stan.

• En del av de golfpaket som finns på marknaden finns samlade på www.golfpaket.com. Men ring klubben på den ort du besöker eller ska besöka – de kan hänvisa dig till det hotell de samarbetar med.

• Ska du stanna en längre tid på en plats kan du fråga klubben om du kan lösa vecko- eller månadsgreenfee.

• Vissa golfklubbar, särskilt på landsorten, arrangerar så kallade golfveckor. Då har de öppna tävlingar till rätt rimliga startavgifter.

• Trångt i bilen? Lämna klubborna hemma. De flesta klubbar hyr ut set. Eller ännu bättre – låna ett testset från någon tillverkare. Det är gratis. Eller näst intill gratis.

 

Första gången?

Har du inget grönt kort (officiell hcp)? Det har de senaste åren dykt upp en hel del så kallade pay-and-play-anläggningar runt om i Sverige. Där kan du testa spelet till en rimlig greenfee runt 100 kronor. Några av dem finns listade här:

Furudals bruks GK: 6-hålsbana som kostar 50 kronor att spela. Tel: 0258-103 00.

Melleruds GK: 9-hålsbana som består av par 3 och par 4-hål, och kostar 125 kronor att spela. Telefon: 0530-135 70

Böda Sands camping: Hålens längd varierar från 110 till 240 meter. Nybörjare får instruktioner innan de går ut. Telefon: 0485-222 00.

Skepparslövs Golfklubb: Korthålsbana med sex hål. 40 kronor. Telefon: 044-22 95 08.

Tumba Golf för Alla GK: (Löddeköpinge) Varierande parkbana med skog, vatten, utmanande små greener. 9 + 7 korthål. Pay and Play vard innan kl 15.00. Greenfee: 80 kronor. Telefon: 046-71 20 51.

Örestads Golfklubb: (Lomma)  Korthålsbanan med 18 hål kostar 120 kronor att spela. Telefon: 040-41 05 80.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.