Att snabbt byta fot när vinden vänder

Jag befinner mig just nu i Irland, på Druids Glen, en golfanläggning utanför Dublin.

Jag vaknade tidigt och knackade på dörren till frukostmatsalen redan innan bacon hunnit stekas och kaffe bryggas.

Utanför fönstret slet en hård vind i flaggorna, och regnet smattrade mot fönsterrutorna. Jag njöt av en lång frukost eftersom hotellets reception meddelat att banorna tvingats stänga på grund av det hårda vädret.

Även i Stockholm blåste det.

Under tiden jag åt min frukost hann Kulturhuset först rensa bort alla Tintin-böcker ur bokhyllorna för att strax därefter ställa tillbaka dem igen.

Kulturhuschefen Eric Sjöström och dess konstnärlige ledare Behrang Miri tyckte nämligen tidigt i morse att Tintin var rasistisk och fördomsfull och därför skadlig för barn att läsa. Några timmar senare tycker de inte längre att Tintin är rasistisk och fördomsfull.

[symple_highlight color=”yellow”]Man blir ju lite nyfiken på vad i Hergés värv och gärning som förändrades över två timmar?[/symple_highlight]

Eller handlar det bara om opportunism som slog fel?

Om Sjöström och Miri tyckte en sak i morse så borde de rimligen tycka samma sak på förmiddagen. Men det gör de inte.

Det provocerande i detta är att det finns en konstnärlig ledare på Kulturhuset som anser att han är utmärkt lämpad att bestämma åt alla stockholmsföräldrar vad deras barn ska läsa och framförallt vad de inte ska läsa. Han avgör vad som är lämpligt och vad som är olämpligt.

Hade Sjöström och Miri varit generaldirektörer hade de på grund av sin vilsna gärning befriats från sina tjänster innan veckan är över.

En reaktion på ”Att snabbt byta fot när vinden vänder

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.