Ett helt galet förslag

BARA DEN SOM är medlem i en golfklubb – en riktig golfklubb (vilket innebär en klubb där man betalar en större summa pengar i årsavgift) – ska få spela golf mot greenfee i Sverige.

Tja, kunde FRA-lagen klubbas igenom i riksdagen så kan säkert en sådan här regel klubbas igenom i golfens riksdag. 

Vi kan bara konstatera att golfförbundet – liksom regeringen – lever i en egen bakåtsträvande epok, i en egen värld, i ett annat ekonomiskt universum än dem de ytterst representerat – de svenska golfarna.

För ett år sedan stod jag i klubbhuset på Carnoustie och snackade med en pro på en grannklubb som förklarade att vem som helst kunde gå ut på Carnoustie. Det krävdes inga gröna kort, inga certifikat, inga medlemskap, ingen utbildning…det var bara att gå ut och spela. På en av världens tuffaste banor.

Men i Sverige vill vi nu ta ett kliv tillbaka i tiden genom att begränsa rätten att spela mot greenfee. Det är en regel som tillkommit av omsorg om golfklubbar som inte är så pass attraktiva att de kan locka tillräckligt många medlemmar för att överleva ekonomiskt. 

Många golfare har i stället valt att bli medlemmar i en klubb som i praktiken bara är en papperskonstruktion. Det kostar 400 kronor. För dem som spelar måttligt kan det vara en bra idé att vara medlem i en sådan klubb och betala greenfee de fyra eller gånger man spelar varje år.

Om alltför många golfare gör så kan det så klart drabba de klubbar som dräneras på medlemmar. Nu vill förbundet tvinga in golfarna i klubbar med färre medlemmar och högre årsavgifter, annars mister de rätten att kunna spela mot greenfee. Det är att sätta marknadskrafterna ur spel; det är att tvinga fram ett konstgjort förhållande mellan utbud och efterfrågan.

Jag skulle vilja citera den förre generalsekreteraren i golfförbundet, Mats Enquist: ”Det handlar om ett uteblivet erbjudande från golfklubbarna.”

Den nya förbundsstyrelsen har inte lagt fram ett förslag som innebär ett incitament för klubbarna att ge golfarna ett bra erbjudande. De har lagt fram en tvingade regel, präglad av panik och villrådighet. 

Vi (de) måste kanske förstå att formerna – möjligheterna – att utöva golf förändras. Då måste klubbarna följa med i den utvecklingen, till exempel genom att höja greenfee, eller genom att erbjuda något som golfarna vill ha. I stället tar man ett kliv 15 år tillbaka i tiden. SGF goes Radiotjänst.

Det här kan vara slutet för golfens storhetstid i Sverige. Golfen har haft problem med medlemsutvecklingen de senaste åren. Något har helt uppenbart varit fel. Om det här förslaget går igenom kan det resultera i ett medlemstapp på tvåsiffriga procenttal.

Vi borde givetvis göra tvärtom: Öppna golfen. Skapa fler kontaktytor mellan potentiella spelare och golfbanor. Och kom inte och dra den där valsen om att det är farligt att släppa ut outbildade golfare. Det finns en svart pist i Åre dit vem som helst kan ta sig, det är bara att lösa ett liftkort.

Det är ungefär som på Carnoustie, alltså. Men självbevarelsdriften förhindrar många att kasta sig utför denna nästan lodräta vägg.

PS. Det är lite typiskt att förbundet släpper detta nu, en vecka innan industrisemestern bryter ut. Förra sommaren lät man vid denna tidpunkt på året meddela att man köpt Red Tee – en av förra årets mest obegripliga affärer, skrev jag då. Och med tanke på SGF:s resultat föra året så var jag väl inte helt fel ute.

PS. 2: Mitt förslag hittar du här.

 

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.