Någon vinner, andra försvinner – och ingen bryr sig

DE ALLSVENSKA LAGEN spelar inför glesa läktare. Det gör ont. Jag trodde inte att allsvenskan var så beroende av Stockholm. Men det är tydligt att huvudstaden är det lokomotiv som drar det allsvenska tåget. Utan AIK, Djurgården och Hammarby känns allsvenskan torftig.

I år var dessa lag avhängda ganska tidigt. Det som hade kunnat spetsa till allsvenskan vore om något av dessa lag, tillsammans med Malmö och Göteborg, skulle riskera att åka ur.

Årets allsvenska har alltså två stora problem:

1. Inga intressanta lag kan vinna.

Inte ens de som bor i Kalmar verkar bry sig om att staden har chans att vinna allsvenskan för första gången, att döma av publiksiffrorna på Fredriksskans. Övriga Sverige gäspar. Kalmar har tråkstämpel, trots att man har gjort en del mål.

Elfsborg… det var kul en gång, med nya arenan och Anders Svensson och allt. Men det var roligt på samma sätt som när Ljungskile gick upp… Wow, liksom… hur gick det här till? Man säger ”wow” bara en gång. Det var inte lika kul när Ljungskile gick upp en andra gång. 

IFK Göteborg har inte riktigt varit med i matchen. Och lagen med störst supporterbas haltar: Malmö, Hammarby, Djurgården, AIK, nämnda Göteborg.

Den ende som försöker uppbåda något som liknar intresse för spurten är Patrick Ekwall. (Men han är ju å andra sidan ”egen företagare”…)

2. Inga intressanta lag kan åka ur

Gefle, Sundsvall, Ljungskile, Norrköping… det är the usual suspects. Alla visste, trodde, att de skulle ryka. Det är inte lag som folk följer i någon större utsträckning. Det är alltför få som bryr sig. Nedflyttningsstriden är en axelryckning. Norrköping är ett gammalt ”storlag” men deras storhet har devalverats under några säsonger i Superettan.

Minns när AIK åkte ur … Malmö … Djurgården …

Det var inte bara de egna supportrarna som följde den kampen med spänning. Det gjorde även de skadeglada antagonisterna.

Kort sagt: Större delen av Sverige skiter i hur det går i år. Jag tycker ändå att det känns tråkigt.

Men snubbarna i Kalmar ska inte komma och gnälla över att allt ljus är riktat mot Stockholm. Utan Stockholm är allsvenskan tråkigare än Elitserien.

Nja. Kanske inte…

2 reaktioner på ”Någon vinner, andra försvinner – och ingen bryr sig

  1. Jag tror bestämt att du har vänt på logiken. Djurgården, Aik, Hammarby mfl. är ointressanta DÄRFÖR att de inte är med i toppen. ”Intressant” är väl rimligen ett epitet som man måste göra sig förtjänt av. Att årtes topplag är ointressanta för dig personligen är en annan sak.

  2. kalmar tråkstämpel? GE DIG!!!!dem har för fan gjort flest mål av alla ÖVERLÄGSET!säger det dig tråkigt?dem leder med..minns du de?kom igen inse istället 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.