Och vad gör vi med tavlan?

Det finns stunder då det insmyger sig tvivel på det här med representativ demokrati. Till exempel när man läser om de miljöpartistiska riksdagsledamöterna riksdagsledamöterna Annika Lillemets och Valter Mutt (Aftonbladet).
De har retat upp sig på statyn av Karl XII som står i Kungsträdgården.
Av alla problem vi har att brottas med i det här landet just nu så anser de att en staty i Kungsträdgården är det allt överskuggande. Mutt och Lillemets vill att statyn flyttas ”till en undanskymd plats”.

Detta för att de vill ”markera extra mycket mot krig och den här typen av historia”.

Jag får lite talibankänsla av motionen. Tänker på den talibanska regimen i Afghanistan som sprängde världens två största Buddhastatyer, 1 600 år gamla för att de ser dem som avgudabilder. Buddhastatyerna representerade något som inte stämde med talibanernas världsbild och därför försökte man ändra historiens utseende genom att spränga dem i luften.

Den representativa demokratin har alltså medgett att Lillemets och Mutt röstats in i riksdagen. Vi kan alltså konstatera att det kommer in stollar från både höger och vänster.
Nästa gång kan Mutt och Lillemets ge sig på Nationalmuseum. Där finns en hel del saker som kanske borde hänga på mer ”undanskymda platser”.

(Motionen finns att läsa här.)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.