Regler är regler

JAG GICK UTMED 9:e hålet på Arlandastad i dag, på väg mot klubbhuset, när jag såg en äldre man och en ung kille sitta på varsin ryggsäcksstol och mumsa på medhavda mackor samt dricka kaffe och vatten från likaledes medhavd termos respektive vattenflaska.
Jag hade nog inte tänkt så mycket på dem om det inte vore för en grej jag läste på golf.se häromdagen.
Det handlade om vad man får och vad man inte får göra under SAS Masters på Arlandastad.
Den äldre mannen, antagligen en morfar eller farfar, och den unge pojken, följaktligen då ett barnbarn, bröt mot inte en utan flera av de uppdiktade reglerna.

Som till exempel att man inte fick ha ryggsäck med sig, och särskilt inte om den innehöll medhavd matsäck med termos. Ty det fanns gott om utskänkningsställen på banan där man kunde äta och dricka.
Mannen och pojken hade också kepsar med logotyp på vilket enligt krönikören var förbehållet spelare som var avlönade för att bära dylika (deras caddies stod det inget om).

Mannen och pojken hade inga plastbrickor som dinglade runt halsen så jag antar att de inte var välkomna att mingla i utskänkningarna runt 18:e green. Förmodligen hade de betalat sina biljetter själva och hade tagit sig till Arlanda för egen maskin, drivna av (kan jag tänka mig) ett visst intresse för själva spelet.

Jag vet inte om särskilt många av de som åt och drack gratis i restaurangerna 18:e skulle befinna sig på Arlandastad om det inte vore så att de inte var inbjudna av någon sponsor, och om de skulle ha behövt betala både biljett och mat själva.

Men mannen och pojken hade helt tydligt kommit för att titta på golf. Vilket de gjorde. Och jag tycker nog inte att man ska titta ned på några som helt uppenbart har en intresse, kanske rent av en passion, för spelet. Även om de äter medhavd matsäck från en ryggsäck och dricker kaffe ur en termos i stället för att, som krönikören föreslår ”parkera dig på Lisa Elmquists servering på 18:e, ät lite kräftor, drick destillerade drycker i alla dess former…”
•••
I morgon skulle det vara fint om Peter Hansson fick vinna. 
•••
Det var för övrigt inte så mycket folk på banan i dag oh jag antar att det kan ha berott på att det spelades en tennismatch i Kina samtidigt. För alla vet ju att vi svenskar är helt frälsta i dubbeltennis. Eller hur?
I presstältet satt en lapp som påstod att det var 25 000 åskådare under lördagen men den lappen satt uppe redan kl 11.00. Så jag vågar inte uttala mig om den siffran bygger på fakta eller förhoppningar. Men de kanske är synska, vad vet jag?
•••
I morgon söndag skulle det däremot kunna vara bäddat för publikfest – med flera svenskar med i toppen kan det bli en riktigt dramatisk eftermiddag.
Men SMHI har hotat med riktigt dåligt väder, och de kan förstås ha fel. Men området runt Arlanda brukar de ha järnkoll på.
•••
I går träffade jag Walle Danewid. Han hade gjort sin 17:e hole in one förra veckan. Och han bröt mot en annan regel – nämligen den som säger att man inte får gå i golfskor om man inte ska spela själv.
Men jag sa inget till Walle om hans opassande skoval. Han är ju trots allt förbundskapten för det svenska golflandslaget.
•••
Själv försökte jag komma in i området runt 18:e green i går för att närvara vid en lunch jag var bjuden på. Men jag kom inte in. De som vaktade grinden trodde inte på mig.
I det läget hade det suttit fint med en ryggsäck med några mackor i.
•••
Ett personligt meddelande: Anders… loosen up…. Det här med golf är inte på liv och död. Det är bara ett spel. •

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.