Straff, och brott

DET SOM RISKERAR att skymma sikten efter det som inträffade på Råsunda är Martin Hanssons helt obegripliga flöjtande. Det var inte straff. Det såg alla utom just Martin Hansson.

Det grumlar bilden men får inte bli en ursäkt. 

Det som hände efter det horribla domslutet var trots allt inte Martin Hanssons fel. Hans inkompetens utlöste en kedja av händelser som ingen önskade (jo, några tydligen…). Men Martin Hansson skapade inte problemet med våldsamheter. Det fanns långt innan. Och faktum är att en domare måste kunna göra misstag utan att de som befinner sig på planen ska behöva känna oro för liv och lem.

Men – vi måste också konstatera att ett sådant misstag som Hansson gör får inte förekomma i en professionell liga. Hade det varit en domare i en annan liga i en annan del av världen som blåst i det läget hade vi direkt konstaterat att han var mutad. Eller att han borde döma brottning. Vi hade skrattat. (Inte bara åt straffen för övrigt utan också för att Hansson ”tappade bort” tre minuter…)

Men nu skrattar vi inte (jo, lite – för att ”Sulan” fick göra mål, då).

Efter derbyt (”som hade allt”, enligt TT/SvD) kan vi återigen konstatera att svensk fotboll har åtminstone två stora problem, av helt olika kaliber:

1. Delar av publiken på läktaren är inte där för att titta på fotboll. Och:

2. Att domarna håller för låg klass. 

De här två sakerna har inget med varandra att göra. Det sistnämnda borde inte vara något problem att lösa. Det är ett lättviktsproblem. Men det förstnämnda… man blir uppgiven. Vi visste att problemet fanns. Vi har vetat det länge. Och det som hände hade antagligen hänt även om vartenda domslut i matchen varit korrekt.

Vad man ska göra?

Jag har ingen aning. Den här gången var det Bajens supportrar, i våras var det Gnagets. Det hjälper inte att vädja till dem så att de ska ha klubbens bästa för ögonen för de skiter i ”sina” lag.

De är på läktaren för att bråka. Det måste man komma ihåg. Det är den primära anledningen till att de vistas på en fotbollsmatch. •

6 reaktioner på ”Straff, och brott

 1. Martin Hansson är fan sämst i Sverige. Undrar hur han känner sig när han ser reprisen. I AB.se säger han att han ”tyckte” att AIKaren blev nedtryckt. Tyckte? Hur fan kan han då blåsa om han inte är säker.

 2. Hur obegripligt det än var med straffen, är det lika obegripligt att Hansson tillät spelet fortsätta efter att fyra fyrverkeripjäser exploderat på plan. Nåja, en var utanför plan men bland poliserna. De övriga tre var på plan. En innan matchstart, en nära AIK-keepern och en till nära AIK-keepern. Att det verkar vara tillåtet att störa spelet så till den grad att en huligan kan se till att ens lag får fördel, utan att detta leder till att matchen avbryts, sänder ju bara en klar signal till alla andra tokar på läktarna: om ditt lag ligger under – bomba motståndarmålvakten!
  Nej, lika väl som det nu kanske inte var straff, så fortsatte Hansson sin penibla insats med att låta matchen fortsätta efter att Bajen-illbattingen lekt med sina bomber.
  Det är tråkigt att se. Och jag hoppas att Bajen-illbattingen fick tillräckligt med spö av de riktiga fotbollsfansen, att han inte kunde gå hem själv. Och att han har mer straff, nämligen från lagboken, att hämta. Och att Hammarby FF IF inte kommer undan med nån liten ajja-bajja utan får känna på piskan likt AIK i våras. Och dessutom bör SvFF fundera över Hanssons och vissa andras undermåliga kvalitè som domare.

 3. Jag är Hammarbyare. Jag stod där och kände mig maktlös när raketerna flög in. Alla andra kände likadant, och runtomkring mig blev folk förbannade och ville ”ha tag på den där jäveln”.

  Hur fasen ska man förhindra sådant här? Är det rätt att straffa klubbarna som idag redan lägger ned ett ofantligt arbete på det här, mer än vad som man egentligen kan kräva? Åskådarna visiteras idag. Vad mer ska man göra?

  Arbeta förebyggande. Det går trots allt åt rätt håll. Det är lugnare nu än för något årtioende sen. Även om skit händer så är det mer sällan och i mindre skala än förut. Tro mig, jag har sett Bajen länge, länge. En stor skillnad är att det nu uppmärksammas i media på ett sätt som det inte gjordes tidigare, ”vanligt folk” får reda på sådana här saker och det blir helt enkelt mera liv. Jag säger inte att det är fel att uppmärksamma sådant här, men via media får man lätt en bild av att det finns enorma huliganproblem. Det gör det inte.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.