Vad är GAIS?

”VAD ÄR GAIS?”

Jag hade nämnt GAIS, varför vet jag inte. Men vi satt på Tures och surrade över några öl efter jobbet i går. Och jag nämnde GAIS. Och det var då Konrad ställde frågan. Jag tittade på Mårten. Mårten tittade urskuldande tillbaka.

”Han är allvarlig”, sa han. ”Han vet inget om fotboll.”

”Man behöver ju egentligen inte veta mycket om fotboll för att veta vad GAIS är”, sa jag. Med betoning på egentligen.

”Nä, men han kan ingenting”, sa Mårten, som jobbar med Konrad.

Konrad satt tyst. Sa sedan:

”Hur stavas det?”

För att demonstrera hur lite Konrad kunde om fotboll bad Mårten honom räkna upp de allsvenska lagen. Han började (vilket gladde mig, och det påpekade jag) med Hammarby.

”Jo, men de vann ju i fjol. Gjorde de inte?”

”Nej.”

”Men de har vunnit. Nån gång?”, sa Konrad.

”Jo, de har vunnit. Fortsätt”

”Eh… Göteborg..? Göteborgs IK, va?”

Sedan följde AIK, Djurgården och – Umeå. Sedan kunde han inte fler. Han försökte också med Västra Frölunda. Efter en stund sa han:

”Och Halmstad så klart. Hur kunde jag glömma dem. Där spelade ju Henrik Larsson till och med…”

Vi gick till Riche sedan. Men det blev en stillsam kväll. Jag hämtade mig aldrig riktigt från chocken. Jag visste inte att det fanns såna som Konrad och jag blev lite osäker i hans sällskap. Hur uppför man sig mot och hur umgås man med en person som inte vet vad GAIS är?

Dessutom trodde han att Vänern var ett landskap. Men det är en annan historia.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.