Behövs journalisten II?

Ska journalistik som publiceras på nätet vara gratis?

Rupert Murdoch tycker inte det och ska börja ta betalt. Att en tidning kostar en tia kan motiveras av att det är en ganska omständlig och kostsam distributionsform. I dag dessutom högst otidsenlig, när det handlar om distribution av nyheter.

Men jag tror frågan är fel ställd. Frågan ska lyda: Behövs journalisten? Den information jag får om mina favoritämnen får jag inte (längre så ofta)  från journalister. Den får jag från bloggare med expertkunskaper och ibland råkar de ju i och för sig vara journalister.

Om vi går tillbaka till början: Nyheter färdades med människor. Det tog tid. När man kunde mångfaldiga tryckta nyheter och upplysningar på papper började hjulen snurra. Det fanns då folk som professionellt åtog sig att summera det som hade hänt.

De samlade in nyheter från olika håll; gjorde sig till tolkar för skeenden och händelser, och för dem de intervjuade. De grävde, rotade, hittade oegentligheter – inte bara genom sina egna kunskaper utan via källor som hade expertkunskaper. De samlade information från dem som hade information.Denna information trycktes i en tidning som gick att ta betalt för.

I dag har alla dessa experter, informatörer och källor egna, enkla möjligheter att publicera sig.

Jag är ingen expert på webteknik men har lyckats få upp den här bloggen och kan jag – då kan alla, jag lovar.

Så frågan är vad journalisten har för existensberättigande?

Den tryckta nyhetstidningen föddes som ett demokratiskt upplysningsredskap med kommersiell potential. Som sådant har den snart tjänat ut sin roll. Då försöker nyhetstidningen göra samma sak i en annan distributionskanal. Det har man hittills gjort utan att ta betalt av sina läsare, bara av annonsörerna. Problemet är att snart sagt varenda männsika kan använda sig av samma distributionskanal. Den är inte unik för nyhetsförmedlande tidningar.

Den information som medborgare i alla länder söker, den kan man hitta utan dessa nyhetsdistributörer. Vi kan hitta krönikor, åsikter, fördjupningar och nya perspektiv på nyhetshändelser i bland annat bloggar skrivna av personer med expertkunskaper.

Så jag tror inte att det handlar om man kan ta betalt för nyhetsdistribution på nätet eller inte. I grund och botten handlar det om vi behöver journalisten när alla kan bidra till ”the cloud”.

Kanske ändå. Ett nyhetsflöde måste vi ju ha, på något sätt. Men frågan är om det behövs en journalist. Det som behövs är en (eller 200 eller 2 000) kanaler som samlar ett nyhetsflöde. Men vilka ska producera detta nyhetsflöde? Tja, kanske den där tjänstemannen som bandade Marianne Samuelssons ogenomtänkta bluddrande på sin mobiltelefon… Han skulle själv kunnat addera sitt försåtliga upptåg på en nyhetskanal.

Meddelarfriheten dör ju inte med journalisten. Väl?

Till sist: Jag hoppas jag har fel och att Rupert Murdoch har rätt.

En reaktion på ”Behövs journalisten II?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.