Läslust i november

Den som vill ge ut en tidning i Sverige måste ha ett utgivningsbevis. Det ansöker man om hos PRV – Patent och Registreringsverket. I år har PRV utfärdat mellan 29 och 51 utgivningsbevis i månaden, fram till i oktober.

Men plötsligt i november utfärdade man 84. Det är en gåtfullt hög siffra.  I april 2009 utfärdare man 85 utgivningsbevis en annars är årets novembersiffra den högsta på 10 år. Här finns statistik.

Man kan fråga sig varför, särskilt om man betänker att de flesta förlagen i Sverige var fullt sysselsatta med att hypa och ta fram elektroniska tidningar avsedda att distribueras på läs- och surfplattor, typ iPad.

Jag har en känsla av att den där novembersiffran vill säga mig något men jag vet inte riktigt vad. Men snart kommer nog Olle Lidbom med en analys.

2 reaktioner på ”Läslust i november

  1. Fler ansökningar om utgivningsbevis för tidningar!
    En viktig orsak till den betydande uppgången ligger sannolikt i att det har införts ett krav på att förnya sina utgivningsbevis efter en tioårsperiod. Följden av detta nya krav blev att cirka 12000 gamla utgivningsbevis förföll från och med 1 januari 2009. Ägarna kunde sedan ansöka om utgivningsbevisen på nytt inom en tvåårsperiod. Ett antal förlag har uppenbarligen valt att försöka komma över andras gamla titlar genom att skicka in sina ansökningar redan i slutet av 2010. Vi ser att detta är en av förklaringarna till ökningen av antalet ansökningar.
    Läs gärna på http://prvbloggen.se, där det finns mer information om utvecklingen för utgivningsbevis, varumärken mm.
    Om utgivningsbevis och varumärkenhttp://prvbloggen.se/2011/01/17/till-dig-som-ger-ut-tidskrifter-och-vill-vara-ensam-om-titeln/
    / Jan

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.